Seljački pod je masivni parket većih dimenzija koji Vašem domu daje elegantan izgled, bilo da se radilo o modernom ili rustikalnom interijeru. Za izradu seljačkog poda, čije daske dosežu dužinu preko 2 m, najčešće se koriste drvo hrasta i jasena. Nakon polaganja na pripremljenu podlogu, seljački pod može se bajcati u cilju postizanja željene boje parketa, lakirati različitim lakovima ili četkati uljima, ovisno o tome da li želite postići starinski, klasični ili moderan izgled interijera. Zbog svoje masivnosti, preporučuje se ugradnja seljačkih podova na mjestima gdje će zbog svoje veličine, ovi podovi doći više do izražaja.

Klase

R klasa (rustik)

Dozvoljena grubo izražena struktura, velike kvržice do max. 15 mm promjera, veća razlika u boji, moguć pojedinačni ubod mušice, bez bjelike

Vrste drva

Hrast

Najčešće korištena drvna vrsta za izradu drvenih podova. Kvaliteta slavonskog hrasta poznata je i priznata kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Ima visok stupanj elastičnosti i čvrstoće, te je stoga idealan za podove izložene velikim opterećenjima. Dizajn koji osvaja svojom toplinom i sadržajem formi krije desetljeća koja su mu potrebna da izraste. Zbog svoje karakteristične boje koja osvaja toplinom i čvrstoće, hrastov parket jedan je od najtraženijih i najkvalitenijih podnih obloga.

Dimenzije

Dužina: ​​500mm – 2200mm
Širina: ​​80-160mm
Debljina: ​21mm

Preduvjeti za kvalitetno postavljanje parketa

  • Betonska podloga mora biti suha, čista, ravna i bez pukotina
  • Razina vlage podloge ne smije biti veća od 2% (kod postavljanja na betonsku podlogu)
  • Prije početka postavljanja trebaju biti završeni gotovo svi keramičarski i soboslikarski radovi
  • Svi parketi moraju biti skladišteni u zatvorenom suhom prostoru
  • Prije samog postavljanja parketa, betonsku podlogu treba impregnirati s odgovarajućim sredstvom