Klasični masivni parket je najzastupljenija drvna podna obloga. Precizna pero-utor izvedba omogućuje savršeno prianjanje i slaganje, a budući da se izrađuje od jednog komada drva, zbog svoje strukture i debljine omogućena su naknadna brušenja i ponovna lakiranja. Prilikom odluke za ovakve parkete često presudi trajnost, veliki izbor, mogućnost obnove i neka posebna toplina i karakter kojim odiše drvo.

Klase

S klasa (standard)

Struktura s ravnim i donekle neravnim godovima (žicom), ujednačene boje, bez kvrga, bjelike ili uboda insekata, dozvoljeni sržni trakovi (blistača)

S II klasa (standard II)

Lijepa izražena struktura bočnica/flader, čista, mala razlika u boji, bez kvrga, bjelike ili uboda insekata

RC klasa (rustik kvržica)

Prisutnost jače izražene strukture, neravni god, male kvržice, bez bjelike ili uboda insekata

RB klasa (rustik bjelika)

Neravni god, dopuštena probijajuća bjelika na licu (splint/gestreift), bez kvrga ili uboda insekata

VS klasa (van standarda)

Kvrge, bjelika na licu neograničeno, dozvoljeni ubodi insekta, promjene boje velike i moguća mala mehanička oštećenja, tehnički ispravan za slaganje, estetski šaren

Vrste drva

Hrast

Najčešće korištena drvna vrsta za izradu drvenih podova. Kvaliteta slavonskog hrasta poznata je i priznata kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Ima visok stupanj elastičnosti i čvrstoće, te je stoga idealan za podove izložene velikim opterećenjima. Dizajn koji osvaja svojom toplinom i sadržajem formi krije desetljeća koja su mu potrebna da izraste. Zbog svoje karakteristične boje koja osvaja toplinom i čvrstoće, hrastov parket jedan je od najtraženijih i najkvalitenijih podnih obloga.

Bukva

Bukov parket fine je strukture i ravnih vlakana. Crvenkasto drvo bukve je vrlo često korištena vrsta drveta kod izrade podnih obloga kao i masivnog namještaja.

Jasen

Najvažnija osobina jasena je njegova svjetla boja. Jasen je uz hrast glavna domaća vrsta drveta koje se koristi za proizvodnju parketa. Po svojim karakteristikama veoma je sličan hrastu, dok je izrazito svijetle boje što je pravi odabir za prostorije koje želite da izgledaju modernije i prozračnije.

Orah

Intenzivno smeđe boje u kontrastima od tamne do svijetle, ravnih vlakana, ali ponekad se nađe i valovita jezgra koja stvara impresivne šare i čini ga vrlo atraktivnim.

Trešnja

Drvo trešnje posjeduje vrlo specifičnu toplu boju i prirodne varijacije u boji. Trešnjina izrazito crvenkasta boja otvara mnoge mogućnosti kada govorimo o uređenju interijera, te se koristi kada se želi kombinirati toplina drva s živošću njene strukture.

Podne obloge od ostalih vrsta drveta izrađuju se po narudžbi.

Dimenzije

Dužina: ​250mm – 400mm
Širina: ​​42mm - 70mm
Debljina: ​14mm i 22mm

Klasični parket moguće je dobiti u različitim dimenzijama. Najčešće proizvodimo dimenzije:

Dužine: 300mm i 360mm
Širine:​​ 60mm
Debljine:​ 22mm

Načini polaganja parketa

Pri polaganju parketa postoje određene smjernice, ovisno o veličini prostorije i dojmu koji želite postići parketom. U prostorijama većih dimenzija preporuka je slaganje na način brodskog poda, dok u prostorijama manjih dimenzija postoji veća sloboda i mogućnosti kombiniranja načina slaganja.

Jedan od standardnih i najpoznatijih načina je riblja kost. Ona može biti dvostruka ili trostruka tj. slaganje riblje kosti od 2 ili 3 letvice. To je najsigurniji način polaganja s obzirom da je poznato da drvo „radi“ i mijenja se s vremenom, a riblja kost najviše neutralizira i raspoređuje rad drveta pa su tokom vremena promjene manje vidljive.

Postoje brojne mogućnosti polaganja parketa: u obliku brodskog poda, u obliku dijagonalno položenog brodskog poda, u riblja kost, mozaik, u obliku vodoravnog pletiva...

Za koji način polaganja od navedenih ćete se odlučiti, ovisi o dojmu prostornosti koji želite postići: manjim daščicama ćete površinu prostorije učiniti vizualno većom, a ako vam je cilj vizualno povećati prostoriju, u tome će vam pomoći polaganje parketa s više međupruga. Ako su pruge uza zid manje, prostorija se doima većom.

Preduvjeti za kvalitetno postavljanje parketa

  • Betonska podloga mora biti suha, čista, ravna i bez pukotina
  • Razina vlage podloge ne smije biti veća od 2% (kod postavljanja na betonsku podlogu)
  • Prije početka postavljanja trebaju biti završeni gotovo svi keramičarski i soboslikarski radovi
  • Svi parketi moraju biti skladišteni u zatvorenom suhom prostoru
  • Prije samog postavljanja parketa, betonsku podlogu treba impregnirati s odgovarajućim sredstvom