Lamel parket je tradicionalni parket često korišten u opremanju stambenih zgrada. Letvice lamel parketa su od punog drveta, debljine 8mm vodoravno postavljene na mrežici kao mozaik parket. Najčešće je postavljen kao engleski vez i isporučuje se u kockama spremnim za postavu.

Prednosti lamel parketa su povoljnjija cijena i mogućnost postavljanja na podloge koje nisu idealno ravne. Moguće ga je višekratno brusiti kao i zamijeniti pojedinu lamelicu.

Najčešće se proizvodi od hrasta, jasena i bukve.

Klase

S klasa (standard)

Struktura s ravnim i donekle neravnim linijama, bez kvrga, bjelike ili uboda insekata

R klasa (rustik)

Dozvoljena grubo izražena struktura, velike kvržice do max. 15 mm promjera, veća razlika u boji, moguć pojedinačni ubod mušice, bez bjelike

RB klasa (rustik bjelika)

Neravni god, bjelika (splint/gestreift), bez kvrga ili uboda insekata

Vrste drva

Hrast

Najčešće korištena drvna vrsta za izradu drvenih podova. Kvaliteta slavonskog hrasta poznata je i priznata kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Ima visok stupanj elastičnosti i čvrstoće, te je stoga idealan za podove izložene velikim opterećenjima. Dizajn koji osvaja svojom toplinom i sadržajem formi krije desetljeća koja su mu potrebna da izraste. Zbog svoje karakteristične boje koja osvaja toplinom i čvrstoće, hrastov parket jedan je od najtraženijih i najkvalitenijih podnih obloga.

Bukva

Bukov parket fine je strukture i ravnih vlakana. Crvenkasto drvo bukve je vrlo često korištena vrsta drveta kod izrade podnih obloga kao i masivnog namještaja.

Jasen

Najvažnija osobina jasena je njegova svjetla boja. Jasen je uz hrast glavna domaća vrsta drveta koje se koristi za proizvodnju parketa. Po svojim karakteristikama veoma je sličan hrastu, dok je izrazito svijetle boje što je pravi odabir za prostorije koje želite da izgledaju modernije i prozračnije.

Orah

Intenzivno smeđe boje u kontrastima od tamne do svijetle, ravnih vlakana, ali ponekad se nađe i valovita jezgra koja stvara impresivne šare i čini ga vrlo atraktivnim.

Trešnja

Drvo trešnje posjeduje vrlo specifičnu toplu boju i prirodne varijacije u boji. Trešnjina izrazito crvenkasta boja otvara mnoge mogućnosti kada govorimo o uređenju interijera, te se koristi kada se želi kombinirati toplina drva s živošću njene strukture. Podne obloge od ostalih vrsta drveta izrađuju se po narudžbi.

Dimenzije

Letvice lamel parketa su od punog drveta, debljine 8mm vodoravno postavljene na mrežici kao mozaik parket. Ploča je sastavljena od 8 polja. Dimenzija ploče je 640mm x 320mm x 8mm.

Preduvjeti za kvalitetno postavljanje parketa

  • Betonska podloga mora biti suha, čista, ravna i bez pukotina
  • Razina vlage podloge ne smije biti veća od 2% (kod postavljanja na betonsku podlogu)
  • Prije početka postavljanja trebaju biti završeni gotovo svi keramičarski i soboslikarski radovi
  • Svi parketi moraju biti skladišteni u zatvorenom suhom prostoru
  • Prije samog postavljanja parketa, betonsku podlogu treba impregnirati s odgovarajućim sredstvom