Kant parket još se naziva i industrijsk parket. Sastoji se od lamelica parketa koje su okrenute bočno te spojene u ploče. Svojim izgledom vrlo je sličan lamel parketu.

Isporučuje se sirov i neobrađen, pa ga je kao i kod lamel parketa nakon postave potrebno brusiti. Zbog svoje konstrukcije i debljine ovaj parket može izdržati veliku opterećenost i često obnavljanje pa se zbog toga koristi u prostorima velike prohodnosti. Svaka lamela može biti drugačije boje jer su prirodne boje drveta veoma raznovrsne i bogate.

Kant parket kombinira nisku cijenu lamelnog parketa i dugovječnost i otpornost klasičnih parketa. Prihvatljive cijene doprinijele su njegovom oštrom usponu na ljestvici najprodavanijih drvenih podova.

Klase

R klasa (rustik)

Dozvoljena grubo izražena struktura, velike kvržice do max. 15 mm promjera, veća razlika u boji, moguć pojedinačni ubod mušice, bjelika

Vrste drva

Hrast

Najčešće korištena drvna vrsta za izradu drvenih podova. Kvaliteta slavonskog hrasta poznata je i priznata kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Ima visok stupanj elastičnosti i čvrstoće, te je stoga idealan za podove izložene velikim opterećenjima. Dizajn koji osvaja svojom toplinom i sadržajem formi krije desetljeća koja su mu potrebna da izraste. Zbog svoje karakteristične boje koja osvaja toplinom i čvrstoće, hrastov parket jedan je od najtraženijih i najkvalitenijih podnih obloga.

Bukva

Bukov parket fine je strukture i ravnih vlakana. Crvenkasto drvo bukve je vrlo često korištena vrsta drveta kod izrade podnih obloga kao i masivnog namještaja.

Jasen

Najvažnija osobina jasena je njegova svjetla boja. Jasen je uz hrast glavna domaća vrsta drveta koje se koristi za proizvodnju parketa. Po svojim karakteristikama veoma je sličan hrastu, dok je izrazito svijetle boje što je pravi odabir za prostorije koje želite da izgledaju modernije i prozračnije.

Trešnja

Drvo trešnje posjeduje vrlo specifičnu toplu boju i prirodne varijacije u boji. Trešnjina izrazito crvenkasta boja otvara mnoge mogućnosti kada govorimo o uređenju interijera, te se koristi kada se želi kombinirati toplina drva s živošću njene strukture. Podne obloge od ostalih vrsta drveta izrađuju se po narudžbi.

Dimenzije

Lamelice u kant ili industrijskom parketu složene su okomito. Dimenzija lamelice je 160mm x 22mm x 8mm.

Preduvjeti za kvalitetno postavljanje parketa

  • Betonska podloga mora biti suha, čista, ravna i bez pukotina
  • Razina vlage podloge ne smije biti veća od 2% (kod postavljanja na betonsku podlogu)
  • Prije početka postavljanja trebaju biti završeni gotovo svi keramičarski i soboslikarski radovi
  • Svi parketi moraju biti skladišteni u zatvorenom suhom prostoru
  • Prije samog postavljanja parketa, betonsku podlogu treba impregnirati s odgovarajućim sredstvom