Dvoranski parket je klasični masivni parket dužine preko 400 mm. Isto kao i klasični parket, dolazi u pero-utor izvedbi što omogućuje jednostavno prianjanje i slaganje, a s obzirom da se proizvodi od jednog komada drva, omogućuje Vam dugotrajnost zbog naknadnih brušenja i ponovnih lakiranja.

Klase

S klasa (standard)

Struktura s ravnim i donekle neravnim godovima (žicom), ujednačene boje, bez kvrga, bjelike ili uboda insekata, dozvoljeni sržni trakovi (blistača)

SII klasa (standard II)

Lijepa izražena struktura bočnica/flader, čista, mala razlika u boji, bez kvrga, bjelike ili uboda insekata

RC klasa (rustik kvržica)

Prisutnost jače izražene strukture, neravni god, male kvržice, bez bjelike ili uboda insekata

RB klasa (rustik bjelika)

Neravni god, dopuštena probijajuća bjelika na licu (splint/gestreift), bez kvrga ili uboda insekata

VS klasa (van standarda)

Kvrge, bjelika na licu neograničeno, dozvoljeni ubodi insekta, promjene boje velike i moguća mala mehanička oštećenja, tehnički ispravan za slaganje, estetski šaren

Vrste drva

Hrast

Najčešće korištena drvna vrsta za izradu drvenih podova. Kvaliteta slavonskog hrasta poznata je i priznata kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Ima visok stupanj elastičnosti i čvrstoće, te je stoga idealan za podove izložene velikim opterećenjima. Dizajn koji osvaja svojom toplinom i sadržajem formi krije desetljeća koja su mu potrebna da izraste. Zbog svoje karakteristične boje koja osvaja toplinom i čvrstoće, hrastov parket jedan je od najtraženijih i najkvalitenijih podnih obloga.

Dimenzije

Dužina: ​400 – 500mm
Širina: ​​70mm
Debljina: ​21mm

Načini polaganja parketa

Pri polaganju parketa postoje određene smjernice, ovisno o veličini prostorije i dojmu koji želite postići parketom. U prostorijama većih dimenzija preporuka je slaganje na način brodskog poda, dok u prostorijama manjih dimenzija postoji veća sloboda i mogućnosti kombiniranja načina slaganja.

Jedan od standardnih i najpoznatijih načina je riblja kost. Ona može biti dvostruka ili trostruka tj. slaganje riblje kosti od 2 ili 3 letvice. To je najsigurniji način polaganja s obzirom da je poznato da drvo „radi“ i mijenja se s vremenom, a riblja kost najviše neutralizira i raspoređuje rad drveta pa su tokom vremena promjene manje vidljive.

Postoje brojne mogućnosti polaganja parketa: u obliku brodskog poda, u obliku dijagonalno položenog brodskog poda, u riblja kost, mozaik, u obliku vodoravnog pletiva...

Za koji način polaganja od navedenih ćete se odlučiti, ovisi o dojmu prostornosti koji želite postići: manjim daščicama ćete površinu prostorije učiniti vizualno većom, a ako vam je cilj vizualno povećati prostoriju, u tome će vam pomoći polaganje parketa s više međupruga. Ako su pruge uza zid manje, prostorija se doima većom.

Preduvjeti za kvalitetno postavljanje parketa

  • Betonska podloga mora biti suha, čista, ravna i bez pukotina
  • Razina vlage podloge ne smije biti veća od 2% (kod postavljanja na betonsku podlogu)
  • Prije početka postavljanja trebaju biti završeni gotovo svi keramičarski i soboslikarski radovi
  • Svi parketi moraju biti skladišteni u zatvorenom suhom prostoru
  • Prije samog postavljanja parketa, betonsku podlogu treba impregnirati s odgovarajućim sredstvom